fredag den 16. marts 2012

Mariane blev mormon

Tip2oldefar på fars side, skolelærer og kirkesanger Peder Nielsen Gjøderums datter Mariane, født 14. januar, 1836, valgte som 17-årig en tro der ikke var populær hos farmand. Hun blev tilhænger af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, på engelsk The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (LDS Church), populært kaldt Mormon-kirken, eller slet og ret mormonerne, efter kirkens ene hellige bog, Mormons Bog. Den anden er bibelen. Netop i Marianes ungdomsår var der godt gang i kirkens missionsvirksomhed i Danmark. Tilbudet om at betale rejsen til Utah-territoriet, USA, og bosættelsen sammesteds tog kegler! Faderen blev så rasende at han ville bandlyse Mariane fra hjemmet. En af hendes brødre greb dog ind: Han betalte for sit værelse i hjemmet. Derfor måtte faren også kunne acceptere at han lod Mariane sove der, mens han selv sov hvor han kunne finde plads. Faren købte argumentet. Måske var det vigtigste for ham at markere over for sognet at han tog afstand til mormonerne. Han underviste trods alt deres børn og sang for i kirken. En let situation har det ikke været.

Let var det heller ikke for Mariane. Men der gik nogle år før hun valgte at rejse fra hjemsognet. Hun rejste til Aarhus hvor hun giftede sig med Peter Christian Geertsen den 15. maj, 1862. Han var leder af den lokale Mormon-menighed og var også røget uklar med familien på grund af sin tro. De fik et barn sammen, George. I 1864 emigrerede de til USA, og der tog de samme år videre til Utah-territoriet. Fra Liverpool, England, sejlede de med "Monarch of the Sea" med ialt 974 passagerer, alle mormoner. 700 var skandinaver, 388 danskere. Billetten gjaldt til Wyoming, Nebraska. Undervejs døde 50 af mæslinger. Wyoming var udrustningsstation for det videre trek over prærien til det nye Zion, Salt Lake City, Utah. Peter og Mariane brugte håndkærre (handcart) som mange andre, men der var dog også prærievogne i kompagniet.

Handcarts crossing Platte River
I 1856 var 1000 mormoner, hvoraf mange var danske, blevet sendt afsted i 2 kompagnier (Willis- og Martin-kompagniet) fra Iowa City, Iowa, mod Utah med håndkærrer som eneste transportmiddel, på trods af at arrangørerne af transporten godt vidste at afrejsen nok var for sen til at de kunne nå frem inden vinteren. Men Gud ville sikkert tage sig af sagen, formålet taget i betragtning! Der var lavvande i kirkens kasse, hvilket dog helst ikke skulle hæmme rekrutteringen af indvandrere til Utah. Gud holdt dog fri, for vinteren kom, og 200 mormoner døde af kulde midt på prærien eller senere på grund af strabadserne, mange var børn. Endnu flere ville være omkommet hvis ikke de var blevet reddet af et redningskompagni fra Salt Lake City. Historien om katastrofen set med mormon-øjne kan læses her: http://www.mormon.dk/?id=902&mod=artikel. Så galt gik det ikke for Mariane og Peters kompagni, men selv blev de ikke sparet: Lille George klarede ikke strabadserne, men blev syg og døde.

Mariane og Peter slog sig ned i Huntsville, Utah, hvor Peters bror Lauritz nogle år før havde slået sig ned. Her fødte Mariane Georgina Petrina, 29. juni 1865, Peter Christian, Jr., 15. september 1867, Joseph, 6. februar 1870, Mary Elizabeth, 31. maj 1872, and Johanna Emilia, 27. januar 1878. Den første tid var meget hård. De startede med en kort tid at bo i en stammebåd (dugout), og vintrene var barske med sne helt op til toppene af hegnspælene.

En særlig udfordring for Mariane var det at Peter giftede sig ikke blot én, men tre gange mere. Den første nye kone var Mary Ann Bingham, som blev anset for at være en lokal skønhed, meget yngre end Mariane. Det blev efterhånden til mange mange mennesker i et lille hus! Mariane havde det svært med den nye kone i den første tid. Hun følte sig ydmyget af Mary og skulle åbenbart tage sig af det hårdeste arbejde. På sit dødsleje skulle hun dog have betroet et nærtstående familiemedlem at hun kom til at betragte flerkoneriet som en velsignelse som hun ofte takkede Gud for! Her er det på sin plads at understrege at kun et fåtal af mormonerne udøvede flerkoneri mens det endnu var tilladt, og det ikke var enhver beskåret at udøve det.  I 1890 tog kirkens præsident afstand fra polygami, hvilket også var en forudsætning for Utah-territoriets optagelse i Unionen den 4. januar 1896 som den 45. delstat. Fra 1930-erne blev udøvere af polygami udstødt af kirken.

Fordi mormonerne tror på at deres "frelsende ritualer" i templet (herunder dåb) kan udøves for afdøde slægtninge, og andre som ikke har gennemgået dem, via stedfortræder hvis disses navne kan udvindes gennem slægtsforskning (de afdøde skal dog selv acceptere frelsen!), er de blevet dominerende inden for opbygningen af slægtsdatabaser og udvikling af metoder, teknik og programmer til slægtsforskning (genealogi). Derfor fylder mormonerne meget i mit slægtstræ fordi der simpelthen findes data om dem!

Mit indlæg bygger på Marianes historie, refereret af familiemedlemmer, som kan læses her:
http://o.mfcreative.com/f1/exports/7/7146269f-1dc8-4044-8980-baa1424f5d9a/GJODERUM_%20HISTORY%20OF%20MARIANE%20P.pdf

http://da.wikipedia.org/wiki/Jesu_Kristi_Kirke_af_Sidste_Dages_Hellige
http://da.wikipedia.org/wiki/Utah
http://www.mormon.dk/







Ingen kommentarer:

Send en kommentar